Project Description

Nieuwsbericht Noordhollands Dagblad

nieuwsbericht Noordhollands Dagblad

ZWAAGDIJK-OOST Een vernieuwde naam, met hetzelfde doel. Het architectenbureau Bob Nieuweboer uit Zwaagdijk-Oost is gefuseerd met Tom Valks Architecten bna. De nieuwe naam is Nieuweboer Architecten. ,,We blijven doen waar we goed in zijn: mooie gebouwen maken.”

Het bedrijf blijft gevestigd in het opvallende kantoor aan de Graanmarkt 5 op bedrijventerrein WF in Zwaagdijk-Oost. Dat betekent dus dat Tom Valks en zijn mensen uit de stolp in Oosterblokker zijn overgestapt naar de nieuwe plek. ,,Het samengaan is bijna als vanzelf gegaan”, vertelt Martin van Santen, die samen met Valks de directie gaat voeren. De twee raakten een jaar terug voor het eerst voorzichtig in gesprek over een mogelijke samenwerking. Dat eindigde in een fusie. ,,Geen overname, maar een samengaan” benadrukt Valks. ,,Dat kan ook omdat ons werk in elkaars verlengde ligt.”

Ontwerpen

Nieuweboer Architecten heeft een lange historie in West-Friesland. Dat begon in 1977, toen Bob Nieuweboer en Wil Raven samen hun bureau begonnen in Hoogkarspel, wat al snel verhuisde naar Wervershoof. Van daaruit kwamen vooral ontwerpen die goed pasten bij de invulling van de nieuwe ruilverkavelingen in de regio.

,,Er waren nieuwe woningen en bedrijfsgebouwen nodig in de verkaveling”, weet Van Santen. ,,Wij konden als architecten op dat moment leveren waar erg veel vraag naar was: een betaalbaar vrijstaand huis.” Dat werd de zogenaamde Nieuweboer-stolp, die in tal van varianten is neergezet. Later tekende dit bureau ook voor tal van andere woningen en bedrijfsgebouwen in de regio en daarbuiten, net als ontwerpen voor basisscholen of gebouwen zoals een rioolgemaal.

Twintig jaar geleden verliet Bob Nieuweboer zelf het bureau, maar bleef de naam gehandhaafd. Met reden, mag wel duidelijk zijn. ,,Het is toch een soort keurmerk, waarbij de bouwsector meteen een goede associatie heeft”, weet Valks. Tom Valks plaatste eerder al zijn handtekening onder verschillende woonhuizen en bedrijfsgebouwen in West-Friesland en daarbuiten. Momenteel werken zij onder andere aan de herbouw van de oude bloemenveiling in Enkhuizen, een nieuwe woning op het Zuiderkerkplein en diverse verbouwingen. Bij het nieuwe kantoor Nieuweboer Architecten werken tien mensen, die ieder hun eigen specialisatie hebben. ,,Het was geen directe noodzaak om samen te gaan”, vertelt Martin van Santen. ,,Dit voelt als een stap vooruit voor beide partijen.”

Mooie dingen

,,De regio en het landschap zijn sterk in ontwikkeling”, stelt mededirecteur Tom Valks. ,,Wij denken daarover mee, met ontwerpen maar ook als het gaat om het duurzaam maken van gebouwen. Die Nieuweboer-stolp is misschien wel het startpunt voor seniorenstolpen of starters-schuurwoningen, zodat de huidige woningbouwopgaves aansluiten bij de kenmerken van het Westfriese landschap. We zijn en blijven een teambureau. Dat vooral mooie dingen wil maken.”