Project Description

24 05 2019

Bureau excursie mei 2019

Op vrijdag 17 mei hadden we een bureauexcursie  gepland om een aantal projecten te bezoeken in Westfriesland. Naast het ontwerpen en uitwerken vanaf kantoor is het interessant voor iedereen om de bouw te bezoeken en wordt de  betrokkenheid bij projecten versterkt. Het was  interessant om de specifieke ruimtelijkheid van ieder project als bezoeker te ervaren.

Het eerste project was op de Kernweg in Hoorn. Daar wordt een aanzienlijk bedrijfspand gebouwd in opdracht van B.M.G. Vastgoed. Bij aankomst werd op de eerste verdieping van één van de hallen de betonvloer gestort en gevlinderd en werd op een andere locatie  de led-verlichting aangebracht. Na de oplevering zullen deze hallen dienen als opslag voor uiteenlopende goederen. Het gebouw is ingericht om op een efficiënte manier goederen op te slaan en te distribueren. Als bezoeker waan je je klein in de enorme magazijnruimtes.

Daarna bezochten we het boostergemaal aan de Blokmergouw in Hoorn welke wij in opdracht van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben mogen ontwerpen. Als je dit gebouw ziet, besef je niet wat zich daarbinnen bevindt. Ondergronds is een uitgebreide installatie te zien, welke er voor zorgt dat het rioolwater naar de waterzuivering in Wervershoof wordt gepompt. Het gebouw is ontworpen als een huls om een machine; de ruimte is optimaal benut voor de installaties, waarbij rekening is gehouden met de mogelijkheden om delen van deze installatie te vervangen.  Als bezoeker loop je onder en boven deze installaties door.

Bij de 27 appartementen in Hoogkarspel, welke sinds kort worden bewoond door cliënten van Leekerweide, werden we zeer gastvrij ontvangen. Het is een prachtige woonplek geworden, waar iedere bewoner zijn of haar eigen plekje heeft. Elk volwaardig appartement heeft een eigen woon- en slaapkamer en de sfeervolle recreatieruimte, de tuin en het sportveldje bieden bewoners voldoende mogelijkheden voor ontspanning. Gezamenlijk omarmen de appartementen een collectieve buitenruimte.  Mooi om te zien hoe het project ruimte biedt om enerzijds individueel te leven, maar gezamelijk gebruik te kunnen maken van de collectieve binnentuin en recreatie ruimtes. Daarnaast sluit het project op een ingetogen manier aan op de bebouwing aan de  Streekweg van Hoogkarspel.

Aan de Veilingweg te Bovenkarspel betraden wij de in aanbouw zijnde hallen van opdrachtgever CNB.  In het verleden heeft ons bureau een aantal van deze hallen mogen ontwerpen en ook voor deze laatste uitbreiding wist CNB ons bureau weer  te vinden.  De vele hallen op dit terrein functioneren als opslag voor bloembollen.

Als laatste project bezochten we de oude bloemenveiling aan de Admiraliteitsweg te Enkhuizen. Dit oude veilingebouw wordt momenteel getransformeerd en herbestemd tot woning annex bedrijfsruimte. De slanke stalen dakspanten van het kenmerkende sheddak worden hergebruikt evenals de dakpannen. De gevels evenals het uitwendige staalskelet worden opnieuw opgetrokken. De nieuwe gevelindeling voegt zich in de indeling van het oorspronkelijk staalskelet. De deels nieuw, deels oud gerealiseerde ruimte herbergt enerzijds een nieuwe woning, anderzijds het oude verleden van de veiling. Na afronding zal het gebouw wederom een welkome aanvulling zijn op de bijzondere gebouwen welke Enkhuizen rijk is.

We sloten de excursie af met een gezellig etentje bij Herberg De Compagnie in Enkhuizen. Een geslaagde excursie, welke voor herhaling vatbaar is!